Blog: 100 honden en hoe ik ze álle 100 op tijd af schilderde

Hallo, het is de geïsoleerde illustrator die tot u spreekt! 

In de laatste 100 dagen van 2019 schilderde ik 100 honden, ik typte er al eerder iets over op deze blog (toen ik nog een paar honden te gaan had) Een bewijs aan mezelf dat ik wél in staat ben  dingen door te zetten en projecten af te ronden. Er een blog over typen schoof ik vervolgens weer zo’n 100 dagen voor me uit. Afijn, bij deze.

Geïnspireerd door The 100day project, begon ik aan het schilderen van 100 honden. (the 100 day project is een internetding, het is inmiddels alweer zo’n beetje klaar voor dit jaar geloof ik. Maar je kunt op elke willekeurige dag beginnen met een project, uiteraard) Mijn vorige 100-dagen project (100 mensen) lukte min of meer, met hangen en wurgen. Waarom worstel ik met dingen afronden en volhouden, vroeg ik me af. Het is handig om er wél goed in te zijn (*ahum* supermarktstrip *ahum*). 

Waarom lukte het dit keer wel? Hier volgen een aantal observaties die ik heb omgebogen naar tips die je op elk willekeurige creatief project kunt plakken.

Maak de keuzes van te voren

Vaak als ik aan iets begon, schoof ik praktische keuzes voor me uit. “Ik doe drie kleuren. Maar misschien ook wel vier. En in eerste instantie doe ik het met verf, maar ach, potlood is ook leuk”. Neen, dat schept geen uniformiteit. Bij de 100 honden besloot ik van te voren welke kleuren ik zou gebruiken, en dat ik op 3 verschillende formaten zou werken. En halverwege wordt dat natuurlijk saai en wilde ik er vanaf wijken, maar deed het niet. En nu ben ik blij want alle 100 tekeningen passen daadwerkelijk bij elkaar. 

Houd het simpel

Eerder wilde ik 100 mensen tekenen. Maar dat bleek breed. Wilde ik experimenteren met het materiaal of met de mensen die ik tekende? Moesten de mensen iets doen? Of juist niet? Met de honden besloot ik: Op elke tekening staat een hond in een omgeving. En verder niet te ingewikkeld doen. Als ik ooit nog eens 100 tekeningen van hetzelfde thema maak, wil ik iets nóg simpelers (stoelen ofzo…)

Whatever works

Mijn ideaalbeeld: elke dag in kalme discipline je werk volbrengen. Elke dag hetzelfde, een betrouwbare monotonie. Soms gaat dat een tijd lang goed, maar dan komt de klad er in of het leven er tussendoor, en is de verleiding om dan maar meteen álle planning en discipline uit het raam te kieperen, groot. Ik had altijd in mijn hoofd: Een project dat zich in 100 dagen voltrekt en dat uit 100 dingen bestaat betekent dat je ELKE DAG ÉÉN DING MAAKT. Maar hoezo moet dat? Soms maakte ik 5 honden achter elkaar en dan weer een tijdje niet. Soms maakte ik een grote gedétailleerde tekening waar ik een uur mee bezig was. Soms had ik het heel druk en deed ik aan het begin van de dag snel een kleine simpele tekening om tóch iets te doen. Productiviteit ziet er voor iedereen anders uit, als je jezelf een regime op legt dat niet bij je past werkt dat averechts en verlies je je motivatie. Dus niet doen, lekker doen wat voor jou werkt. 

Beslis over een eindproduct

In een eerdere blog schreef ik over de muur van Ludwig tijdens onze Aline expo. Dat was een compositie van 100 losse tekeningen en tekstjes. Zoiets wilde ik ook. Het feit dat ik dat in mijn hoofd had, maakte het veel ‘logischer’ om aan de honden te schilderen. Of er een muur komt weet ik eigenlijk niet, want inmiddels lijken prints en kaarten me ook een prima uitingsvorm. 

Oh! Een deadline werkt uiteraard ook altijd goed. Ik wilde de 100 per se in 2019 afronden, dat was een mooie stok achter de deur. Op 28 december ondertekende ik de 100e tekening. 

Doe iets wat je dichter bij je doel brengt

Mijn doel in het leven: Een goede illustrator zijn (ook wereldvrede en minder vervuiling enzo natuurlijk, maar dit is mijn illustrator-blog) 

Wat kan een goede illustrator? Uit de losse pols verschillende honden tekenen. Ik betrapte mezelf dat ik altijd hetzelfde deed. Dat voornemen klopt bij mijn eeuwige overkoepelde voornemen om een heel goede tekenaar te worden. Ik denk dat dat helpt om dingen af te maken: Dat je voor jezelf kunt verwoorden waarom het nuttig is om te doen. 

Tot zover mijn tips en overdenkingen. We zitten nog steeds in semi-quarantaine en niemand is zijn productieve zelf, dus ga gewoon lekker niet nú jezelf druk opleggen om een project (of het nou uit 100 dagen bestaat of niet) helemaal perfect af te ronden. Maar mocht je wel iets aan het doen zijn en denken “Hm, hoe breng ik tot een goed einde?” Misschien heb je wat aan mijn tips 🙂

xx A

Geef een reactie