5 dingen die ik anders had willen doen op de kunstacademie

Hello friends,

Het is dit jaar 5 jaar geleden dat ik eindexamen deed op de kunstacademie! Het voelt totààl niet alsof er 5 jaar zijn verstreken, ik denk nog vaak aan die tijd terug, en dan vooral aan hoe ik er meer uit had kunnen halen, en natuurlijk hoe leuk het was. Mocht je zelf op een academie zitten, of overwegen er heen te gaan, dit zijn 5 dingen die ik wel had willen weten toen ik nog bezig was 

De engelstalige plaatjes in deze post zijn stukjes van strips uit mijn nieuwste zine! 🙂

1.Docenten zijn er voor jou en niet andersom, en hun oordeel is niet heilig.

De negentienjarige versie van mij vond het echt heel eng om kritiek te krijgen, en wilde het zò graag goed doen. Maar als je alleen maar bezig bent met het goed willen doen, kun je je niet echt focussen op wat je zelf wilt maken. Verder had ik veel meer willen profiteren van de wijsheid en ervaring van de docenten, inplaats van me druk maken over of ze mijn tekeningen wel goed genoeg vonden

2. Je kunstacademietijd is hèt moment om rare projecten te doen

Want later als je geld wilt verdienen met je werk, is een stop-motion animatiefilm gemaakt met hagelslag, over het leven van een eenzame kwal misschien niet meer zo heel handig om je tijd in te investeren 😉 (for the record: dit project verzon ik ter plekke daarnet toen ik deze blog schreef. Maar het klinkt interessant…)Als je dat soort maffe tijd-intensieve projecten in je academie-tijd doet leer je ongetwijfeld allemaal nuttige dingen en heb je er veel plezier van.

3. Maak heel veel werk

Want daar leer je van en het is later hilarisch om terug te kijken en te concluderen dat je beter bent geworden.

4. Probeer alles

Elke kunstacademie heeft werkplaatsen waar je gebruik van kunt maken. Ik dacht vaak ‘Ach, dat doe ik later nog wel een keer’ maar zodra je van school af bent wordt het honderd keer ingewikkelder om een ochtendje te gaan zeefdrukken of hout bewerken, dus doe het gewoon als je nog toegang hebt tot die werkplaatsen

5. Het is nog maar het begin…

Toen ik op de kunstacademie zat, had ik het gevoel alsof ik na die 4 jaar (okee, 4,5 in mijn geval..) precies moest weten wie ik was als illustrator, wat ik deed, waarom, hoe ik dat aan de man kon brengen en hoe ik mezelf bezig moest houden. Maar dat wist ik helemaal niet en ik voelde me een amateur en een loser. Inmiddels ben ik me gaan realiseren dat die academietijd niet de periode is waarin je alles leert wat je moet weten. Sterker nog, op zijn meest is het een springplank naar het leven nà de academie… en dat leven is best leuk! 😉

 

Ging jij ooit naar een kunstacademie? of ben je het van plan? Herkenbaar?

liefs, Anne

6 thoughts on “5 dingen die ik anders had willen doen op de kunstacademie”

  1. Dit is zo herkenbaar! Vooral nummer een, ik ben nu namelijk het (bijna) negentien jarige meisje dat het heel eng vind om kritiek te krijgen, haha. Ik focus me ook veel te veel op alles goed willen doen, maar ik moet zeggen dat ik nu in jaar twee het al iets beter los kan laten dan vorig jaar!

    Super leuk om te lezen verder 🙂

    1. haha yes! Jij bent precies de doelgroep die ik wilde hebben met dit artikel 😉 Het is ook vet eng om kritiek te krijgen, dat blijft ook wel zo, maar het is zonder als je daardoor niet meer focust op wat je ècht wilt maken. Okee, einde preek nu. geniet er van nu je nog op de academie zit! 🙂

  2. Herkenbaar. Ik startte voor het eerst als 18 jarige, switchte naar een andere opleiding en ging 10 jaar later tóch terug. Beste keuze in mijn leven. En een beetje ouder zijn er heel wat dingen die ik op een andere manier kon bekijken/ relativeren

Geef een reactie