5 dingen die stom zijn aan het leven als freelancer

Als illustrator moet je ingeschreven staan bij de Kamer van Koophandel, en op papier ben ik Zzp’er/Freelancer. Toen ik me inschreef stond ik er nauwelijks bij stil wat dat inhield.

Inmiddels heb ik een paar jaar ervaring, ben ik van het freelance-leven gaan houden, maar oh, er zijn ook dingen waar ik nìet van houd.

Voor hen die het ook overwegen, of hen die het al zijn en zich er wellicht in herkennen: Dit zijn 5 dingen die minder leuk zijn aan het freelance-bestaan

Administratie

Ja, ik was er altijd heel slecht in, en nog steeds schiet ik in de stress als er weer eens een bon kwijt is.

Eenzaamheid

In mijn geval moet alleen zijn om ècht te kunnen werken. maar ja, dat is wel een beetje alleen, soms…

Onrust

De ene week is het super druk en werk je op de momenten dat je eigenlijk Netflix had willen kijken, de volgende week glij je naadloos in een existentiële crisis omdat nìemand je mailt of belt.

Altijd ‘aan’ staan

Laatst zat ik in de wachtkamer van de tandarts en belde een klant dat er iets was veranderd in een tekst die ik had ge-handletterd, en of ik het even opnieuw kon doen, en de deadline was over 2 uur. Eigenlijk had ik mezelf een dag vrij gegeven om in alle rust te zwelgen in mijn gevulde kiezen maar dat ging niet door.

Voordeel was dat ik opeens stress had van het handletteren wat nog moest gebeuren, en niet meer van de aanstaande tandarts-afspraak.

Iets met veel ballen (en petten)…

Als freelancer ben je eigen baas, èn al het andere. Je moet je planning maken, contact leggen met klanten, je eigen PR regelen, nadenken over marketing, website bijwerken, zorgen voor een gezonde werk-leven balans, vriendelijk en punctueel zijn. Oh, en ook nog je werk goed blijven doen en jezelf blijven ontwikkelen.

 

Wat een asgrauwe realiteit schilder je ons hier voor, Anne, wat naar!

Nee joh, het is juist mooi! Volgende week vertel ik in 5 overzichtelijke punten waarom het òòk fijn is een freelancer te zijn!

Geef een reactie