Cross Comix | 6 strips die indruk maakten

Alle covers! Gratis af te halen!

Afgelopen zaterdag was het tijd voor de tweede editie van Cross Comix. Ik was gevraagd om samen met mijn Parade-vrienden èn gasttekenaars ter plekke te komen tekenen en risograaf’en

  

“Maak een nieuwe cover voor het stripboek dat jouw kijk op strips heeft veranderd” was de briefing. Zo. Nou, heb je even? Ik heb wel meer dan één favoriet boek dat indruk op me maakte…

Ik koos uiteindelijk voor een verzamelalbum van Jan, Jans en de kinderen. Terwijl ik het betreffende Jan Jans-boek zocht, kwam ik andere boeken tegen waar ik ooit (of nog steeds) dol op was/ben. Het leek me leuk vandaag een overzicht te geven. Daarom: 6 strips die ik ooit (en misschien nog steeds) geweldig vond.

  

1. ‘Jan Jans en de kinderen’ van Jan Kruis

Dit was het eerste stripboek dat ik ooit las. Als kind van 11 moest ik om compleet onduidelijke redenen naar een fysiotherapeut, ik was not amused, en (om eveneens onduidelijke redenen) gaf mijn moeder me in de wachtkamer dit stripboek. We moesten lang wachten. Ik herinner me nog dat ik het niet helemaal kon plaatsen. Een stripboek, wat moet ik daarmee? Is dat iets wat ik leuk zou kunnen vinden? Maar toen begon ik er in te lezen en was verkocht. Nog steeds als ik een strip van Jan kruis lees, verbaas ik me over de détaillering en het leven dat in de personages zit. Dus vandaar dat ik voor dit boek een nieuwe cover maakte.

2. ‘Nu we hier toch zijn’ van Barbara Stok

Ik werd 16 en kreeg van een vriendin van mijn ouders dit stripboek cadeau. En weer dacht ik “Hoezo een stripboek? wat moet ik daarmee?” Maar toen ging ik het wederom lezen en vond ik het wederom geweldig. Het leuke vond ik dat het strips waren over hele gewone dagelijkse dingen, soms zonder clou of moraal. En – in tegenstelling tot Jan, Jans – verschilden de strips van elkaar qua opmaak. En het ging over seks, drank en uitgaan. Dat vond ik als zestienjarige heel interessant om, veilig via een stripboek, over te lezen.

3. ‘Kabuki’ van David Mack

Ja jongens, we hebben allemaal vreemde fases, en dit was er eentje. Ik was 18 en obsessed met dit boek (en met Japanse horror-achtige vrouwen in het algemeen). Het was nog een hele kunst om het te bestellen en in handen te krijgen. En toen ik het eenmaal had begreep ik niet waar het over ging. Maar ik vond het wel heel mooi. Ondanks dat ik deze stijl en manier van strips nu helemaal niet meer leuk vind, vind ik de verscheidenheid van technieken en de indeling van de bladzijdes nog steeds inspirerend.

4. ’Ergens waar je niet wil zijn’ van Brecht Evens

Ik zat op de kunstacademie en er stond een artikel in de krant over allemaal veelbelovende Belgische tekenaars, en daar werd Brecht Evens genoemd. Dus ik wilde zijn boek hebben, maar ik kon het nergens vinden. Ik durfde niet te vragen in de boekwinkel of ze het konden bestellen. En toen kwam ik het tegen op een stripmarkt en was ik heel blij. Het is zo mooi los getekend/geschilderd, ook zonder het verhaal te lezen kun je genieten van de beelden. Een tijdje daarna hadden we een les striptekenen op school en liet de docent o.a ‘Ergens waar je niet wil zijn’ zien. En ik dacht “ken ik al làng”.

5. ‘Terug naar Johan’ van Michiel van de Pol

Ergens gaandeweg mijn kunstacademietijd was ik een beetje eenzaam, en verschanste me in de pauze graag in de mediatheek. Daar ontdekte ik de Zone5300, en daarin stond een voorpublicatie van ‘Terug naar Johan’ en ik werd heel enthousiast van de losse lijnen en de soepele verteltechniek. Dus ik kocht het boek en toen ik Michiel van de Pol een keer in het echt ontmoette zei ik ‘Ik heb al je boeken ik vind ze heel leuk!’. Goede binnenkomer.

6. ‘Alien’ van Aisha Franz

Tja, wat is het met dit boek? Ik snap het einde niet, maar ik wilde het per se hebben. Het is een verhaal over een E.T-achtige situatie. Dat is natuurlijk altijd goed, maar verder zijn de personages ook heel sympathiek, het is mooi getekend en het leest lekker weg. En goed voor je Duits, ook dat, want volgens mij is het niet in het Nederlands vertaald. Ik was ook erg geïntrigeerd door het feit dat het boek helemaal met potlood is getekend en dat er her en der is uitgegumd of uitgeveegd. Het nieuwe boek van Aisha Franz (‘Shit is real’) is trouwens òòk heel tof!

Zo, dat waren ze. Nu ik het lijstje af heb, bedenk ik me nog veel meer mooie boeken die indruk op mij maakten en die ik met de wereld wil delen. Misschien ga ik wel vaker over mijn boekenkast schrijven. Leuk? Niet leuk?

Welke strips/boeken maakten indruk op jou?

xx

Anne

Geef een reactie