Daily Stalinski in Parijs, deel 3

Bonjour!

Nadat de riso-machine ermee stopte, er gelukkig op vrijdagmiddag nog een monteur kon komen, en de machine de volgende dag weer draaide, maakten we een flinke inhaalslag!

De muur met posters

Een risoprint bestaat in dit geval uit 2 lagen. Soms ontstaan er misprints als je een laag van de ene poster op de andere print. En die misprints zijn soms zò tof. Daarom vandaag; een ode aan de misprints.

misprint; Hanco Kolk en Anne Staal
Misprint: Bonjour Tristesse van Yke Schotten en wandelende groente van Jeroen Funke
Misprint; Theepot van Thalitha Dijkhuizen, typo en hoofdjes van Jesse Strikwerda

Verder werkten we aan nieuwe covers.

drukdrukdruk

Ik was enigszins geïmponeerd door al het moois dat ter plekke gemaakt werd, of wat via de mail binnenkwam, en nam me voor eens iets te maken wat een beetje strak en conceptueel was. Laten zien dat ik mèèr kan dan alleen dansende poppetjes. Dus koos ik een boek dat vroeg om een serieuze cover; ‘Kapitaal van de 21e eeuw’ van Pikkety.

‘Het kapitaal van de 21e eeuw’ nog zonder typografie

Iets met geld en ongelijkheid, en hoe men met weinig kapitaal minder snel vooruitkomt dan met veel… en zo ontstond het idee van een zeilboot. En een vlot. En omdat de illustraties elkaar versterken maar ik ze niet samen op 1 vlak wilde zetten, maakte ik een boekomslag inplaats van alleen de cover.

Dit zijn trouwens onze matrozen! Ze leggen het publiek uit dat ze gratis posters kunnen halen in de vuurtoren.

mini-expo

’s avonds was er een mini-expositie van onze posters bij het Atelier Neérlandais, waar we hapjes en drankjes kregen, en allemaal leuke, mooi geklede ambassade-mensen spraken.

Daarna deden we nog een klein toeristisch rondje, zagen een glitterende Eiffeltoren en een volle Champs Elysées.

De volgende dag was de laatste. De riso ratelde vrolijk verder, de muur vulde zich met nieuwe posters…

De laatste cover waar ik aan werkte was voor ‘De kaart en het gebied’ van Michel Houellebecq. Ik begon de semi-abstracte smaak te pakken te krijgen;

schetsen in rood en blauw

(De cover werd op de laatste dag geprint, toen ik al weg was. Dus helaas nog geen foto’s van het eindresultaat)

Verder zochten Charlotte en ik de frisse lentelucht op…

’s avonds aten we met de hele groep in een bistro, dronken tot laat drankjes op zo’n typisch Parijs’ terrasje bij een restaurant waar ze de hele avond abba draaiden, en sliepen een laatste nacht in het hotel.

Super hippe groeps-spiegelfoto (zonder Jeroen, helaas)

inmiddels ben ik weer onderweg naar huis, in een rood fluwelen Thalys. De wifi is slecht, dus waarschijnlijk komt deze blog pas later online. We hebben trouwens ook een dutchFlemish-parade instagram waar nog meer foto’s van de afgelopen dagen op staan! Later deze week laat ik nog mijn schetsboek en de laatste posters zien, maar voor nu was dit het weer! 

A Bientôt!

liefs, Anne

Geef een reactie