Een week in de torenkamer | 5 dingen die ik opmerkte

Hallo daar,

Vorige week zat ik in de torenkamer van het radioprogramma Opium. Dat is een korte artist-in-residency, waarbij er elke week een andere kunstenaar in de torenkamer wordt gesopt om nieuw werk te maken. Èn om over dat werk te vertellen op de radio. Super leuk!

De hele week schreef ik blogs over mijn bezigheden voor Opium, die staan inmiddels allemaal online hier.

Inmiddels ben ik weer thuis, en vroeg me af… wat hebben we nou geleerd/opgemerkt tijdens een weekje in Amsterdam werken? Dingen die in het algemeen ook nuttig zijn om in je achterhoofd te houden? Hier zijn weer een paar heerlijke open deuren!

 

1. Je hebt niet heel veel materiaal nodig

Ik had mijn halve materiaal-voorraad ingepakt. Stel dat ik opeens met potlood wil werken? (wat ik nooit doe…) of wat als mijn favoriete pen opeens leeg is? (2 extra mee!). En één kwast is so wie so niet voldoende, voor de zekerheid pak ik mijn hele verzameling in…

Slecht idee dus. Overbodig vooral. Ik had alleen maar stress over de materialen die ik misschien kwijt of kapot zou maken.

2. Heb een plan

Ondanks dat ik wel een soort-van plan had geschreven (anders mocht ik die torenkamer überhaupt niet in) was het plan niet heel specifiek. Ik had me echt verheugd op een week lang super gefocust en afgezonderd werken. Maar dan is het wel handig om helder te hebben wààr je dan precies aan gaat werken. 

3. Een andere omgeving doet wonderen voor je creativiteit

Ik zat in de torenkamer van VondelCS, wat aan de rand van het Vondelpark staat. Ik had uitzicht op een oneindige stroom joggers, fietsers en mensen die hun hond uitlieten. Ja, die heb je thuis ook. En toch was het verfrissend om ze eens op een andere plek te zien. 

4. Amsterdam is prachtig, maar Groningen/de rest van Nederland ook

Als je niet in de randstad woont krijg je geregeld de vraag “Moet je niet naar de randstad verhuizen?”. Dat maakt(e) me soms onzeker, want wat als dat inderdaad verstandig is? Na weer een paar dagen Amsterdam was mijn conclusie dat het inderdaad een super leuke stad is, mooi, leuke horeca, hippe mensen alles. Maar Groningen is òòk leuk 🙂

5. Zenuwachtig zijn is meestal nergens voor nodig

Op maandag begon mijn artist-in-residency en trok ik in de torenkamer. Ik was heul zenuwachtig en vond het allemaal eng en spannend. Ik sliep slecht, deed lelijk tegen mijn vriendje die me hielp met de te zware koffer (al die kwasten en tubes verf..) en voelde me gespannen en onzeker. En toen bleek natuurlijk dat iedereen super aardig en gezellig was, en dat het allemaal wel losliep. Goed onthouden voor de volgende keer, en de keer daarna, en..

Gert Jan Pos maakte de foto’s

Geef een reactie