Illustratorlife #3

Het leek me leuk deze blog weer leven in te blazen met een nieuwe aflevering van the #illustratorlife, bij dezen. 

Ik had een enigszins a-typische week (Als in: erg veel drukte en reizen, iets wat ik normaal gesproken graag tot een minimum beperk ;)) die de indruk zal geven dat ik een zèèr druk en dynamisch leven heb (wat ik deze week ook had!).

Het geeft ook weer hoe afwisselend en leuk en stressvol het illustrator-leven (of volgens mij èlk freelance-leven) kan zijn. Dus bij deze: kijk een weekje met mij mee!

Maandag

Op maandag begonnen we rustig. Ik maakte een illustratie af voor een klant, op de Ipad. Ik scheef al eerder over mijn Ipad en hoe die mijn werkproces beïnvloedt. Deze illustratie is grotendeels digitaal gemaakt, maar ik probeer er altijd een handgemaakt iets in te stoppen, zoals een structuurtje of potloodlijntjes.

de rest van de ochtend was ik aan het mailen en vooral aan het stressen want ik ging twee dagen weg. Nu zullen velen denken “Sjongejonge, twee dagen weg, hoe moeilijk kan het zijn!?” Maar ik vind dat soms dus best ingewikkeld 😉 Vooral als je tekenspullen mee moet nemen. Hoeveel papier? Hoeveel stiften? Past het allemaal in mijn tas?

Deze week had een terugkerend thema: In de trein zitten

Ik ging naar Amsterdam, om daar te slapen zodat ik op dinsdagochtend vroeg bij een tekenklus kon verschijnen. Maar nu ik er toch was wandelde ik wat rond, ging naar de School of life-winkel om een rustgevende kaartenset te kopen en verbaasde me over het feit dat iedereen in Amsterdam zo knap, hip en interessant lijkt. Ik probeerde er ook een beetje knap, hip en interessant uit te zien maar ik vrees dat de overdaad aan linnen tasjes en gigantische rugzak (àl die tekenmaterialen) me toch wat punten kostten.

Ik sliep in een hostel en om onduidelijke redenen kreeg ik een upgrade waardoor ik in mijn eentje op een 6-persoons kamer terecht kwam. Een wonderlijke ervaring. Het hostel keek uit op een huis en ik zag op elke verdieping mensen TV kijken, oefeningen doen op een yogamatje, of een kat uit de dakgoot tillen.

Dinsdag

Op dinsdag moest ik om 8 uur bij een conferentie zijn waar ik de hele dag cartoons zou tekenen. Een tak van sport die ik geweldig vind om te doen, want het moet snel (en ik werk graag snel) en men kan over je schouder kijken (en hopelijk zeggen van “Ah, wat doet u dat knap”) en het voegt vaak ècht wat toe, er wordt meteen op je werk gereageerd (iets wat, als een illustratie bijvoorbeeld in een krant staat, veel indirecter gebeurt).

cartoons èn lunch

Het was een dolle dag met interessante lezingen en keynotes (ik weet het verschil tussen die twee dingen eigenlijk niet) en een lekkere lunch.

’s avonds was ik gaar maar voldaan, en keerde terug naar het hostel want op woensdag had ik weer een tekenklus in de randstad.

Woensdag

Op woensdag ging ik in Rotterdam tekenen, bij een symposium. Het was koud maar mooi weer en ik besloot in Rotterdam met een OV-fiets verder te gaan. Dat zag er ongeveer zo uit:

Op dinsdag had ik mijn gum op-gegumd, dus eerst nog even langs een kunstenaarsbenodigdheden-winkel (lang leven google-maps) en toen door naar het Symposium. Het was in een oud zwembad waar nu hippe werkplekken zijn, aan het water. Ik werd super enthousiast van het uitzicht en de bruggen en liep als een verwarde toerist foto’s te maken. Daarna ging ik natuurlijk als een serieuze tekenaar aan het werk, en tekende 22 cartoons in 4 uur tijd.

En daarna trok de Stalinski-teken-karavaan weer richting het noorden, op naar huis!

Donderdag

Weer terug bij de Groningse skyline

Ik nam me voor een dagje vrij te nemen na alle live-teken-drukte, maar het werd een ochtend vrij want er moest alweer vanalles gebeuren. Klant A wilde een aanpassing aan een illustratie, de betreffende illustratie stond natuurlijk op mijn oude laptop die op sterven na dood was, klant B had toch gèèn illustratie nodig, en klant C juist weer wèl. Daarnaast wilde ik weer eens wat tijd aan dat boek-project besteden. Ik zat de laatste tijd in een ritme van één bladzijde per dag, maar daar ben ik weer helemaal uit, helaas. Dus ging ik wat stijlonderzoek doen. Verder bedacht ik me ook dat ik boekjes bij moest printen, en aldus…

Stijlonderzoek

Vrijdag

…Begon vrijdag met een activiteit die me onevenredig veel stress en neuroses oplevert: een bezoekje aan de printshop. Over het algemeen loopt het altijd goed af, maar toch. Ik wil op speciaal papier printen, ben bang dat ik daarmee de printer kapot maak (of erger: dat iemand anders door technisch onbegrijpbaar falen plots op mìjn zelf meegebrachte speciale papier gaat printen) en ik word zenuwachtig van alle piepende printers en knorrende kopieerapparaten. Desalniettemin verliet ik de printshop met de printjes die ik wilde, en kon de rest van de dag beginnen.

Een schets die het niet werd, maar die onbedoeld ook mijn gemoedstoestand bij de printshop goed verbeeldt 😉

Ik maakte schetsen voor een klant, sneed en niette boekjes in elkaar, èn tekende in mijn schetsboek want ik vond dat ik out of shape was qua uit de losse pols tekenen. En dat uit de losse pols tekenen had ik wel nodig, want…

Zaterdag

…Op zaterdag vertrok ik naar Nijmegen. Weer al die tekenspullen inpakken. En een jurk die een beetje artistiek maar ook een beetje praktisch is. En mijn vriendje, die moest ook mee. We vonden Nijmegen mooi.

Ik was in Nijmegen voor  het Wintertuinfestival, ik zou samen met twee andere tekenaars gaan tekenen, ons onderdeel heette “Het betere kijken” en we zouden ook geïnterviewd worden. “Welke andere tekenaars komen er?” vroeg ik aan de organisatie. “Brecht Evens en Randall Casaer” zei de organisatie.

Ik was een beetje zenuwachtig, want dat zijn twee tekenaars wiens boeken ik in de kast heb staan en wiens werk ik bewonder. Randall had ik al eens ontmoet, Brecht nog nooit. Spoiler: iedereen was heel erg aardig en leuk en we hadden veel pret (en wijn) tijdens het tekenen.

rechts zie je de teken-hoek. De tafel werd van bovenaf gefilmd 

Aan het einde van de avond was het interview en werden de tekeningen geveild. Het geld dat ik daarmee verdiende gaf ik meteen weer uit aan boeken natuurlijk.

Zondag

Op zondag werden we wakker in een hotel, waren een beetje brak, en reisden weer terug naar het Noorden.

weer in die trein, maar we bleven opgewekt

Dat was voor mijn doen best een drukke week. Ik schrijf dit trouwens niet met de intentie van Hee kijk mij eens een interessant leven hebben eerder met de intentie dat ik het leuk vind om mijn avonturen en de kleine dingetjes die me daarbij opvallen met jullie te delen. En een kijkje in de keuken van dat turbulente illustrator-leven natuurlijk.

De volgende illustratorlife zal expres gaan over een hele saaie eentonige week, verheug je er maar vast op 😉

xx

Anne

Geef een reactie