Inkotober (of een ander project) en hoe vol te houden |  5 tips die ik (niet) opvolgde

Inktober? 

Inktober is een fenomeen waarbij je gedurende de maand oktober elke dag iets met inkt maakt. Veel illustratoren, kunstenaars, tekenaars en andere enthousiastelingen doen er aan mee. Het doel is in ieder geval om èlke dag iets te maken. Er is elk jaar een officiële lijst met prompts, maar je kunt ook zelf wat verzinnen.

Ik besloot ook een poging te wagen. Want ik teken tòch al praktisch elke dag, hoe ingewikkeld kan het dan zijn? Ik bedacht 31 supermarkt-gerelateerde thema’s/woorden (want die supermarkt, daar ben ik tòch al mee bezig…) en was vastbesloten elke dag netjes mijn inktober-tekening te maken. 

Hèt lijstje. Kijk mij eens georganiseerd zijn.

Maar dat ging dus voor geen meter. Van de 31 dagen, tekende ik maar 16 dagen iets van mijn inktober-lijst. En halverwege vond ik het supermarkt-thema-lijstje stom en begon ik met zelfportretten.

Juist omdat het niet naar wens ging, bedacht ik wat er fout (en goed) ging. En dat resulteerde weer in 5 tips. 

Lekker handig Anne, Inktober is net voorbij kom jij nog even met je tips aanzetten, nee, super leuk!

Nou, zo dacht ik toen ik deze blog schreef, de tips zijn breed toepasbaar, dus eigenlijk handig voor elke 30-dagen-achtige uitdaging 😉  leest u mee?

De eerste tekening. Tevens één van de leuksten.

1.Doe het elke dag

Wel eens van de ‘don’t break the chain’-methode gehoord? Het idee is dat je iets elke dag doet. Maar dan dus ook echt elke dag. Niet denken van ‘Oh, vandaag ben ik moe maar ik haal het morgen wel in’. Neen, daar ga je de mist in! Of nou ja, ìk ging daar de mist in…Dit deed ik dus niet. 

2. Wees niet te streng

Ja, dus wel streng zijn qua het elke dag doen, maar wees niet te streng qua dat het super mooi moet worden, of dat het precies moet passen bij de andere tekeningen. Maak het jezelf niet te moeilijk om het vol te houden.

Ik vond mijn supermarkt-thema’s stom en dat werkte niet bepaald motiverend. Dus ging ik iets anders tekenen, en toen vond ik het weer leuk. 

3. Bereid het voor

Je kunt altijd van je voorgenomen plan (in dit geval een lijstje met uitgangspunten) afwijken, maar het is wel handig om het een beetje voor te bereiden. Anders moet je elke dag vanaf 0 beginnen, en daar wordt niemand blij van.

Zo simpel, maar zo leuk. Links een zelfportret mèt op het papier kijken, recht zonder te kijken

4. Leg je spulletjes klaar

Want dan ben je eerder geneigd ze ook echt te gebruiken 😉

5. Deel het online. 

De hashtags #inktober en #inktober2017 bestaan niet voor niks! En als je het tijdens inktober al deelt, krijg je natuurlijk likes en feedback en dat werkt extra motiverend! Mijn plan was om aan het einde van de maand in één keer een overweldigende lading tekeningen online zetten, 31 om precies te zijn. Nou, dat worden er dus 16. Maar alsnog. Het was leuk om te doen.

Volgend jaar beter/ weer!

xx

Anne 

2 thoughts on “Inkotober (of een ander project) en hoe vol te houden |  5 tips die ik (niet) opvolgde”

Geef een reactie