Maar hoe dan? | Anne maakt een boek, deel 2

De vorige keer vertelde ik over mijn voornemen een boek te maken, het supermarktboek.

Maar hoe kwam het idee voor dit specifieke boek tot stand? En hoe ziet het ontstaansproces er in de praktijk uit? Nou, enigszins rommelig…

Zoals ik al eerder schreef, en zoals je hier ziet, is de supermarkt en de verhalen die zich daar afspelen iets wat me al langer intrigeert.

Een tekening van toen ik nog een non-fictie boek wilde maken

Ik wilde een boek maken, en dacht eerst aan een groot handboek voor de supermarkt. ‘Zo haal je meer uit je supermarktervaring’. Een non-fictie boek met observaties, opdrachten en opmerkingen om je rondje door de supermarkt plezieriger en interessanter te maken. Ik praatte er met verscheidene mensen over, nam me voor elke week een aflevering van ‘Naar de supermarkt met Anne’ te tekenen, en dan zou het wel goed komen….

Ik maakte af en toe iets (niet met de discipline die ik me had voorgenomen, en na een tijdje kwam de klad er helemaal in…) maar merkte dat ik behoefte had aan iets meer dan alleen observaties…

Dus, dacht ik, misschien moet ik toch een graphic novel maken. Een verzonnen verhaal, met verzonnen personages. Ik bouw het verhaal op, verzin thema’s en motieven en teken het in een stijl die goed past bij wat ik wil vertellen. Dat past perfect bij datgene wat ik wil zijn; stripmaker.

Toen bezocht ik een eindexamen expositie en zag studenten die in een halfjaar een complete graphic novel hadden getekend. Ik was onder de indruk en ik werd er zo enthousiast van dat mijn vingers jeukten om zelf ook zoiets te doen. Dit was het moment waar ik op wachtte; nu zag ik helder wat ik wilde maken. En er moest een beetje vaart achter gezet worden, want het leek me best veel werk, zo’n heel boek…

Dus het afgelopen jaar ben ik dus bezig met het ontwikkelen van een fictief verhaal dat zich afspeelt in de supermarkt. De personages en de supermarkt zijn verzonnen, maar het lijkt erg op onze wereld en de supermarkten die we allemaal kennen. Het wordt een graphic novel met strips, illustraties en misschien tekst. De afgelopen tijd heb ik vèèl plannen geschreven in de hoop ergens subsidie te kunnen krijgen voor het project (fingers crossed!) en dat heeft als bijkomend voordeel dat de samenvatting van het verhaal af is (nu het boek zelf nog…)

Gedurende 1 dag volgen we een aantal personages. Elk van hen worstelt met de rol die hij of zij in het dagelijks leven vervult. De supermarkt als plek van handeling verandert hierbij in een afspiegeling van hun innerlijke conflict. Chaos en absurdisme ligt op de loer tussen de diepvriespizza’s en de zuivelafdeling. De paden van de personages kruisen elkaar gedurende de dag… Zijn ze aan het einde van de rit een ander mens?

Zo! jullie weten waar ik mee bezig ben. De volgende keer laat ik zien hoe de eerste stappen van het ontstaansproces van het verhaal er uitzagen. Want zo helder als het hierboven staat samengevat, zo helder was het niet in mijn hoofd. hell no, overal post-its en chaos. gelukkig hebben we de foto’s nog en die zie je volgende keer!

tot de volgende!

Liefs, Anne

P.S Mijn allereerste supermarkt verhaal, de voorloper van waar ik nu meer bezig ben, staat hier nog online

Geef een reactie