Een schema maakt de werkelijkheid behapbaar en simpel, dat heeft een mens soms nodig. (Heb ik lezers die ook ooit een bulletjournal bijhielden met een habit tracker waarin je invulde hoeveel glazen water je dronk en hoeveel uren je had geslapen? De horror, wat een werk!)
In januari maakte ik alle illustraties* voor “De man in de klok” (Het nieuwe boek van Arend van Dam) een non-fictie jeugdboek over Dutch Design.
De deadline was aardig in zich, ik hou van de adrenaline en helderheid die dat oproept. Het is duidelijk wat er moet gebeuren, en dat gebeurt dan ook. Heerlijk!
*Ik had al wel stijlonderzoek gedaan en besloten welke kleuren ik zou gebruiken, en de tekst gelezen, en een groot deel van de schetsen gemaakt. Dus laten we niet overdrijven met je “In januari maakte ik ALLE illustraties” 😉
Geen boekproject zonder schema! En dat schema maken deed me nadenken welke stappen er zijn. Hoeveel stappen tot een illustratie ‘af’ is:
1. idee
2. schets (deze maakte ik op de Ipad..)
3. print (…vandaar het printen…)
4. inkt (…want het inkten, gebeurt natuurlijk wel met de hand…)
5. scan (…waarna er weer gescand moet worden)
6. kleur
7. klaar!
Al doende bleek stap 5.5 (“klaarzetten in photoshop”) te missen, en was een categorie 7.3 (“Oh nee, toch nog een correctie”) evt nuttig geweest, maar in grote lijnen werkte dit top.
EXTRA TOEVOEGING; ik besloot per dag een andere kleur of patroontje te gebruiken om vakjes te kleuren. Zo kan ik niet alleen zien wat ik heb gedaan, maar ook wanneer. Mijn innerlijke productiviteits-nerd is tevreden.
En de uitgever tot op heden ook. Deadline gehaald, schema is gevuld!
groetjes!
Anne