Stalinski, wat is dat voor naam?

Hallo,

U bent op dailyStalinski.com, de blog van Anne Stalinski. “Goh, heet je ècht zo?” Nou, dat leek me dus leuk om wat over te vertellen…

Neen ik heet niet ècht zo. Op mijn paspoort staat ‘Anne Staal’. Best een leuke naam, maar een die vaak voorkomt, vooral in Groningen (waar mijn familie van vaderskant vandaan komt)

En nu we het toch over familie hebben: Het is handig om te weten dat ik een zusje heb die óók illustrator is, en die zich ook Stalinski noemt. Een leuk stel zijn we hoor.


Zij heeft de naam ooit bedacht. Lang geleden, beide Stalinski’s waren in de puberleeftijd. Mijn zusje maakte een profiel op Hyves (je weet wel, een prehistorische vorm van social media, inclusief glitter stickers), maar wilde dat niet met haar eigen naam doen. Dus verzon ze Stalinski.

En toen ging ik het ook gebruiken, en toen gingen we af en toe samenwerken, en toen waren we “De Stalinski’s” en dat klonk leuk, dus bleef de naam aan ons plakken.

Daarnaast vind ik een pseudoniem ook wel prettig. Het is niet ècht een pseudoniem natuurlijk, want ik sta gewoon met mijn eigen hoofd op deze blog en dit stukje gaat daadwerkelijk over mijn ervaring, maar toch. Het geeft iets meer mentale afstand tussen Anne de persoon en Anne de tekenaar. Alhoewel Anne de tekenaar nogal overheersend is.

Maar waarom dan Stalinski en niet Staalstra of Staalbult of Stalerini ? De inspiratie: Die ene Oost-europese Oma. Zo’n oma die tot je verbeelding spreekt en die een Oost-Europese naam had. We vonden het mooi klinken. (en ondanks dat de naam dus ergens wel geïnspireerd is op een echte naam, klopt de uitgang niet, want Poolse namen krijgen een -ski er bij (en in de vrouwelijke variant een -ska) en Oma kwam niet uit Polen maar uit slowakije. Dus de uitgang klopt niet, en het land ook niet. Dus eigenlijk klopt het voor geen meter. Ik zei niet dat het een logisch verhaal zou zijn ;))

Dus daarom. Ik noem mezelf nog steeds Anne Stalinski, weet niet of ik dat altijd blijf doen, maar vind het voor nu nog wel leuk.

De oma in kwestie inspireerde me ooit tot een strip, die werd gepubliceerd in Kush comics. Kijk, hier:

Nu weten jullie hoe het zit,
Groetjes,
Anne Stalinski

Geef een reactie