5 dingen om aan te pakken in 2018

Yes, daar zijn we weer!

Een heel nieuw jaar. Beangstigend en fijn tegelijk.

Beangstigend, want al die nieuwe maanden moeten ergens mee gevuld worden…Fijn, want al die nieuwe maanden kunnen ingevuld worden met wat je maar wilt…

In december probeerde ik een samenhangend plan te maken voor dit jaar, maar mijn zucht naar lijstjes en overzicht liep een beetje uit de hand, en op den duur had ik meerdere lijsten met voornemens, doelen en subdoelen en voelde me al moe en gestresst voordat het jaar was begonnen. Niet helemaal de bedoeling…

Dùs ik heb het teruggebracht tot 5 zaken waar ik persoonlijk dit jaar aandacht aan wil besteden. En omdat ze lekker algemeen zijn, kun jij er wellicht ook inspiratie uit halen?

1.Een betere tekenaar worden

Vaak zie ik werk van tekenaars en denk ik ‘Wauw, ik zou willen dat ik ook goed was in …(vul in…)”.  En dan zucht ik en loop door, hopend dat ik op miraculeuze wijze opeens die begeerde vaardigheid zal bezitten. Maar alleen die gedachte gaat me natuurlijk niet beter maken. Daar moet je wel wat voor dòen. Oefenen enzo, ontwikkelen…

Een paar dingen waar ik beter in wil worden: Een strip-handschrift (de letters in de tekstballonnetjes), Het uit de losse pols tekenen van allerhande dagelijkse dingen (auto’s, huizen, bomen), meer diversiteit in mijn strip-poppetjes èn ik wil echt goed handen leren tekenen!

2. Focus

Het overkoepelde thema waar ik dit jaar op ga letten. Zowel in overdrachtelijke (focus op projecten die belangrijk zijn) als in letterlijke zin (niet tekenen en ondertussen Netflix kijken èn door Instagram scrollen -Ja, dat doe ik soms).

3.Dat ene long-term project aanpakken (de Supermarkt Graphic Novel)

Ik kom nooit meer weg uit die supermarkt vrees ik, als ik die graphic novel dit jaar niet afmaak…

 

4.Minder spullen kopen

Jaja, het is een cliché. En de eerlijkheid gebiedt me te zeggen dat ik net voor de jaarwisseling nog een bult fineliners en stiften heb gekocht (“Want dan kan ik me in 2018 aan mijn voornemen houden”) maar daar houd ik nu dus echt mee op. Want mijn atelier puilt uit en veel meer dan een pen en een papiertje heb je uiteindelijk niet nodig (focus, weet je nog?)

5.Meer ambacht

Veel van mijn illustraties zijn een combinatie van digitale en analoge technieken. Allebei is super, maar ik zou wel wat beter willen worden in ambachtelijke zaken als waterverf en inkt.

Dus dat. Mijn 5 voornemens. Wat zijn jouw creatieve voornemens voor dit jaar? Ga je voor jezelf beginnen? Meer tekenen? Minder tekenen? Tell me! 🙂

liefs!

Anne

6 thoughts on “5 dingen om aan te pakken in 2018”

 1. Heel leuk om te lezen! En heel herkenbaar 🙂 Ik vind trouwens jou figuurtjes echt té gek! Ik zou willen dat ik zo’n ‘stripmannetje’ had. Ik moet nog altijd referentie erbij houden (of overtrekken 8-/)
  Wat handen betreft zag ik laatst een toffe tutorial: https://scontent-ams3-1.xx.fbcdn.net/v/t1.0-9/21764981_884947298336901_3633210315907331895_n.jpg?oh=88cb951c8684c24c8de62f504843d796&oe=5ABE14E2
  Iets met een wonky-square-shape. Heel leerzaam!
  Ik heb verder geen voornemens, wel hoop op een jaar vol leuke opdrachten 😉 maar daar heb ik toch anderen voor nodig. Als ik dan toch een wens mag doen dan zou ik wel een verhaal willen illustreren. Voor kinderen of volwassen. Groetjes en ga zo door! Gemma

  1. Hoi Gemma,

   wat leuk dat je reageert (en dan duurt het weer heeel lang voordat ik dààr weer op reageer, dat is jammer ;)) Ik ga de handen-tutorial zeker even checken, het blijven toch lastige dingen die handen! Dankjewel! (en goed voornemen! Meer verhalen, meer illustraties!
   xx

 2. Pingback: Adem in, Adem uit | Strip van de week #14

 3. Zooo herkenbaar, jouw lijstje had mijn lijstje kunnen zijn! 😉
  Ik vind dat jouw handschrift op mij juíst overkomt alsof je (al) een heel goed strip-handschrift hebt. Ik zie meteen dat het er eentje van jou is!
  Succes met je doelen!

 4. Pingback: Hoe staat het met die goede voornemens?…

Geef een reactie