100 day project is af!

 

Het #100dayproject is voorbij jongens, en… Het is met gelukt!!

Ik tekende 100 verschillende personen in ongeveer 100 dagen!

(ergens tussen begin april en half juli)

En ik was even best tevreden met mezelf, eerlijk gezegd. Want normaal ben ik slecht in dit soort dingen volhouden.

Vandaag vertel ik over hoe het is gelukt, en wat ik bij een volgend 100 dagen project anders wil doen.

Toen ik iets over een 100dayproject voorbij zag komen, twijfelde of ik mee zou doen (want is dat niet vooral een leuke afleiding van de andere dingen die ik zou willen doen). Ik besloot dat als ik het zou doen, ik iets zou bedenken waar ik so wie so profijt van zou hebben, en iets wat behapbaar was.

Niet elke dag een stripje tekenen (want duurt te lang en vereist veel denkwerk) of elke dag een illustratie bij een nog-te-vinden tekst (want kost te veel tijd en is te vrijblijvend)

NEEN.

Iets concreets. Kort voor ik het project begon moest ik in korte tijd een grote illustratie voor een klant maken waar veel verschillende mensen in voorkwamen, en ik merkte dat ik terug bleef vallen op een aantal poppetjes, dat er weinig variatie in zat.

En dus leek me dit een prima aanleiding om 100 personen te tekenen. De diversiteit van mijn vocabulaire een beetje op te schroeven. Elke dag een poppetje tekenen is behapbaar (want niet ingewikkeld en niet heel tijdsintensief) èn nuttig, want het zou me een catalogus aan mogelijke personages en figuranten opleveren.

Dus

tip 1: Formuleer een behapbaar doel, en weet waarom het nuttig is om dat doel te halen

Ik merkte gaandeweg dat het nòg kleiner had gekund.

Het begon me op te vallen dat een serie beelden interessant is als een aantal factoren verschillen en de rest zo gelijk mogelijk is. Bij de eerste 20 tekeningen vloog ik alle kanten op qua materiaal en techniek, daarna begon het te dagen dat het effect groter is als ik het materiaal gelijk houdt (in ieder geval voor een paar tekeningen op rij).

‘100 hoofden’  of ‘100 personen in inkt’ want…

Dus tip 2: Denk van te voren na welke factoren gelijk blijven en welke wisselen

Ik maakte alle tekeningen op vierkante papiertjes, en besloot halverwege dat ik uitsluitend met inkt zou werken (en later zag ik daar dan weer eventjes vanaf, want ik vind het schijnbaar nogal moeilijk me aan regels te houden ;)) maar de personen mochten natuurlijk zo divers mogelijk

Tip 3: Wees niet te streng en doe het op een manier die bij je past

Ik speelde een beetje vals want ik tekende niet elke dag een mens, maar liever 5 achter elkaar en dan weer een paar dagen niet. En weetje? Dat kan gewoon 😉 Er staat niemand mee te kijken, en het gaat er om dat je die 100 dingen maakt, wat maakt het uit wanneer je ze precies maakt?

Tip 4: Eerst werk verzetten, dan pas op instagram ermee!

Instagram staat vol met dolle #100dayprojects maar ik hield die van mij een beetje weg van social media. Eerst maar eens een substantieel aantal tekeningen maken voordat je het van de digitale daken schreeuwt, dacht ik.

Tip 5: Giet het project in een vorm

En nu? Ik scande alle tekeningen in (en hikte er vervolgens anderhalve maand tegenaan om ze te nummeren, vandaar dat deze blog online komt maanden nadat het project is afgerond ;)) en overweeg er een speciale Tumblr (weet je nog? ooit was Tumblr cool) voor aan te maken, of een pinterest bord? Ze in ieder geval allemaal ergens te posten. Of een boekje er van te maken, misschien. Want het is wel leuk als je project ergens toe leidt, tot een ding wat je anderen kunt laten zien. Dus tip 5 is voor iedereen inclusief mijzelf

Zo, dat was het. Nu snel weer verder met tekenen!

3 thoughts on “100 day project is af!”

  1. Pingback: Hoe staat het met die goede voornemens?…

  2. Pingback: 30 x hetzelfde

Geef een reactie